Merhabalar;
Bilgi Teknolojilerine gönül vermiş ve ülkemizde bilgi teknolojileri gelişiminin yükünü omuzlayan değerli meslektaşlarım.
Her geçen gün popülerleşen ve kullanımı yaygınlaşan Bulut Bilişim (Cloud Computing) teknolojisi gerek işletme yöneticileri gerekse BT yöneticileri için artık olmazsa olmazlar arasında yerini almaya başladı.
Aslında Bulut Bilişim uzun zamandır hayıtımızda olmasına rağmen yaygın kullanım ve popüler hale gelmesi geciktiği için gerçek değeri biraz geç elde etmiş oldu. (Yahoo, Hotmail, gmail birer cloud servis hizmetidir.)
Gün geçtikçe hızlı ilerleyen teknolojik gelişmeler daha önce ulaşılması mümkün olmayan hizmetleri elimizdeki cep telefonuna sığdıracak kadar küçülünce bulut bilişim daha da kabul edilir ve vazgeçilmez olmaya başladı.
Özelikle Dropbox, Google Drive, SkyDrive, iCloud, Yandex.Disk ve Turkcell Akıllı Bulut vb. servis ve hizmetler çok daha fazla kullanıcı kitlelerine ulaştıkça Bulut bilişim kavramı artık iyiden iyiye oturmaya başladı.
Bulut Bilişim (Cloud) teknolojileri kullanımı gün geçtikçe yaygınlaşıyor ve artık biz Sistem Yöneticilerine de ciddi iş yükü oluşturmaya başladı.
Hal böyle olunca bizlerde bu alanda daha fazla vakit geçirip bu teknolojileri yakından inceleme ve kullanma imkanı buluyoruz.
Özellikle Türkiye de ve birçok ülkede en çok tercih edilen Bulut Bilişim çözümü Microsoft Azure Cloud çözümüdür.
Bende uzun zamandır Microsoft Azure hakkında bir takım teknik inceleme ve makaleleri sizlerle paylaşmak istiyordum.
Umarım bu yazılar, Microsoft Azure Cloud çözümünün temel mimarisinin öğrenilmesi ve kullanılması noktasında sizlere fikir ve fayda sağlar.
İlk olarak;
Bulut bilişim nedir? Bu sorunun cevabı ile başlayalım…
Bulut Bilişim; işletmelerin tüm Bilgi Teknolojileri Altyapısı, Donanım, Yazılım, Uygulama ve Sistem Yönetim gibi birimlerinin fiziksel temin ve barındırmanın yanı sıra kesintisiz hizmet sunumu gibi önemli rollerini üstlenerek işletmelere Cloud Servis Sağlayıcıları tarafından BT hizmetlerinin sunulmasıdır.
Peki Bulut Bilişim işletmemize ne gibi farkındalıklar ve faydalar sağlamaktadır, aslında bu konudan bile sadece bir makale çıkar ama ben kısaca değineyim;
Bulut bilişim; işletmenizin iş süreçleri için zaman ve mekan kısıtlamasını ortadan kaldırırken bir yandan da iş sürekliliği için oluşacak problemlerini yine sizin için ortadan kaldırıp kesintisiz hizmet sorumluluğu kendi üzerine almaktadır.
Bulut Bilişim; işletmeniz için size nerdeyse bütün sistem odası hizmeti sunuyor ve hangi katmanda ne kadar sorumluluk yüklendiğini belirtiyor. Sizden bu hizmet için kullandığınız kadar ödeme yöntemi ile işletmenize ayrıca maddi karlılıklar sağlıyor.
Şimdi bu temel anlatım ifadesini biraz daha detaylandırıp biz sistem yöneticilerinin anlayacağı ifadelerle açıklayabilmek için Microsoft Azure Cloud Teknolojisi üzerinden anlatmaya çalışacağım.
Bulut Bilişim Hizmeti Temel olarak üç farklı tip çözüm ile sunulmaktadır;
- Public Cloud:
Bir hizmet sağlayıcı tarafından hizmetlerin ve altyapının internet üzerinden kendi veri merkezi içerisinde müşterilere sunulduğu cloud tipi’dir. Örneğin; Ms Azure
- Private Cloud:
Hizmet ve altyapının müşteri özel ağı içerisinde kendi tarafından sağlandığı cloud tipi’dir. Yani kendi ortamımızdaki fiziksel sistem odamızdır diyebiliriz.
- Hybrid Cloud:
Private cloud ile Public cloud arasında site to site vpn ile kullanılan cloud tipi’dir.
Bulut Bilişimde Cloud hizmet tipinden sonra bir diğer önemli konu ise Cloud servis türüdür;
- Infrastructure as a Service ( IaaS )
- Platform as a Service ( PaaS )
- Software as a Service (SaaS)
Yukarıdaki şekli yorumlayacak olursak; Microsoft Azure temel olarak 3 seviyede bulut hizmet modeli sunduğu görülmektedir.
Şimdi bu 3 servis türünü ve kapsamlarını açıklayalım;
- Infrastructure as a Service ( IaaS )
Infrastructure as a Service (Bulut bilişim için fiziksel donanım temini şeklinde özetlenebiliriz. Ağ, depolama, cihaz ve sanallaştırma yönetimini Microsoft üstlenmektedir.)
Bu servis türünde; donanım tarafına biz müdahale etmeyiz. Sunucular, sanallaştırma, storage, network, switchler, router, kabinet, aydınlatma, elektrik, soğutma, fiziksel güvenlik, yangın söndürme vs. yani sistem odası için aklınıza gelebilecek her türlü alt yapı servis sağlayıcı tarafından sağlanmaktadır. Biz sadece işletim sistemi, datalarımız, uygulamalarımız, işletim sisteminin yönetimi ile ilgileniyoruz.
- Platform as a Service ( PaaS )
Platform as a Service (Sadece uygulama ve konfigürasyonların hizmet alıcılarının kontrolünde olduğu modeldir. Örneğin bulutta barındırdığınız web siteleri ve SQL Database ile yapılan çalışmalar bu modeldeki hizmetlerle yürütülmektedir.)
Bu servis türünde; sadece bize ait data ve uygulamalardan biz sorumlu oluyoruz. Yani ne bir işletim sistemi ne bir sanallaştırma ne de bir işletim sisteminin kesintisiz çalışabilirliği bizi ilgilendirmiyor. Biz sadece MS Azure üzerinedeki datalardan ve uygulamalarımızdan sorumlu oluyoruz.
- Software as a Service (SaaS)
Software as A Service (Hizmet kullanımının bize ait olduğu, geriye kalan tüm kontrolün Microsoft tarafından üstlenildiği modeldir.) Örneğin; Office 365 gibi.
Bu servis türünde; bu kez, herhangi bir uygulama, data, storage, sunucu ve sanallaştırma bunların bütün yönetimi Microsoft tadır. Biz sadece kullandırılabilen uygulamaları kullanabiliyoruz. Örneğin Office 365.
Ayrıca Microsoft Azure üzerinde oluşturduğumuz bir makinayı kendi sistemimizde çalıştırabilir veya kendi sistemimizde oluşturduğumuz bir sanal makinayı MS Azure üzerinde çalıştırılabiliriz. İki lokasyon arasında P2S veya S2S VPN teknolojisi kullanarak sistemlerimizi birbirine bağlayabiliriz.
Sonuç:
Bu makalemizde sizlerle Bulut Bilişim e emel seviyede bir giriş yaptık, bunun yanı sıra en yaygın kullanılan Microsoft Azure Cloud Service hizmeti hakkında genel bir bilgi saihibi olduk.
Bundan sonraki makalelerimizde Microsoft Azure servisleri ile ilgili daha çok teknik inceleme ve uygulamarı paylaşıyor olacağım.
Böylelikle makale serimizin ilk bölümünün sonuna geldik.
Bir Sonraki bölümde görüşmek üzere sizlere fikir ve fayda sağlaması dileği ile…