VMware geçtiğimiz Ağustos ayı VMworld 2012 fuarında VMware vSphere 5.1 i tanıttı. Muhtemelen önümüzdeki aydan itibaren kullanıma başlanacaktır. VMware vSphere 5.1 versiyonu ile birçok önemli yenilikler geldi. Bu yazımızda bu yeniliklere değineceğiz;
Fakat özet olarak benim ilgimi çeken özelliklerden bazılarını söyleyeyim;
ESXi platformu üzerinde her bir sanal sunucu için 64 vCPU ve 1TB ram kullanabileceğiz. VMware vMotionun yeni özelliği sayesinde paylaşımlı bir depolama alanına ihtiyaç duymadan çalışabilir bir sanal makinanın farklı bir sunucuya aktarılabilmesi bize migration ve upgrade işlemlerinde de kolaylık sağlıyor. Upgrade olayına değinmişken VMware tools upgrade işleminde sanal makinelerin restart işlemine artık ihtiyaç duyulmamaktadır, bu özelliğin eksikliği bakım çalışmalarında ciddi bir sorun teşkil ediyordu.
VMware vSphere 5.1 aynı zamanda VMware vSphere Distributed Switch’e aralarında dağıtık anahtar başına 500 ağa bağlı sunucuya kadar destekleme yeteneğinin de bulunduğu temel özellikleri içeriyor. Network Health Check, Configuration Backup and Restore, Roll-Back ve Recovery gibi yeni özellikler ile Distributed Switch sanal ağların kurulumunu, yönetimini, sorun çözümü gibi işlemlerde de bize birçok kolaylığı sağlıyor olacak.
Ayrıca Ağ performansını optimize etmek için artık I/O sanallaştırma olayını da kullanabileceğiz. Bu yeni versiyon ile VMware’in Antivirus koruması için VMware vShield Endpoint yazılımını içinde barındırıyor olması da ayrı bir güzellik olmuş. Bu arada vRAM lisanslama modelide artık VMware vSphere 5.1`den itibaren kaldırıldı, lisanslama modelinin değişiminde müşteri şikayetleri ciddi anlamda önem teşkil etti.
VMware vSphere 5.1 ile gelen GPU sanallaştırma teknolojisinin VMware View ortamların da, ekran kalitesi ve 3D grafiklerin çalıştırılmasındaki performansı masaüstü sanallaştırma teknolojisinde VMware’i ön plana çıkaracak gibi gözüküyor.
Şimdi genel olarak VMware vSphere 5.1 in özelliklerini inceleyelim;
Gelişmiş Sanal Makinalar – Sanal makineler daha gelişmiş uygulamaları çalıştırabilmek için önceki versiyonlarına oranla iki kat fazla büyüyebilir. Her bir sanal makine artık 64 sanal işlemciye (vCPUs) ve sanal RAM (VRAM) 1TB kadar donanım kaynağı kullanabilir.
Yeni sanal makine formatı – vSphere 5.1 sanal makine format (sürüm 9) ‘daki yeni özellikler büyük sanal makineler için işlemci performans sayaçlarını ve geliştirilmiş performans için tasarlanmış sanal paylaşımlı grafik hızlandırması gibi ek özellikleri kapsıyor.
Sanal masaüstü altyapısı(VDI) için esnek veri depolama alanı – Yeni disk formatı ile sanal masaüstü için I/O verilerine göre düzgün dengeleme yaparak üst düzey verimliliği ve performansı sağlıyor.
vSphere Distributed Switch – Network Health Check, Configuration Backup, Restore, Roll Back and Recovery, ve Link Aggregation Control Protocol desteği gibi yeni özellikler ile bulut bilişim için ve kurumsal alt yapılar için daha sağlam bir temel alt yapı sunmaktadır.
Single-root I/O sanallaştırma (SR-IOV) desteği – SR-IOV teknolojisi, tek bir PCI device’ın birden fazla sanal makineye paylaştırılmasını sağlayan endüstri standardı bir teknolojidir. SR-IOV destekli device’lar system chipset ile birlikte çalışarak özel bir yöntem sunarlar ve direkt bir sanal makineye bağlanabilirler. VMware vSphere 5.1 SR-IOV destekli network-device’ları direkt sanal makinelerin kullanımına açmayı destekler ve bu device’lar üzerinde yer alan virtual function’ların yine direkt sanal makineler tarafından kullanılmasını sağlayabilir. Bu sayede network trafiğinin işlenmesi sırasında oluşabilecek gecikmeler ve bir şekilde Host CPU’ya overhead edilmesi muhtemel yük minimuma çekilmiş olur ve network performansını optimize eder.
vSphere vMotion – Paylaşılmış depolama konfigürasyonlarına gerek kalmadan kesintisiz bir şekilde VMotion avantajlarını kullanarak migration işlemlerini gerçekleştirebilir.
vSphere Data Protection – Basit ve uygun maliyetli yedekleme ve sanal makineler için kurtarma çözümü sunmaktadır. vSphere Data Protection, EMC Avamar teknoloji tabanlı yeni mimarili bir altyapıya sahiptir bu sayede sanal makinaların yedeklerini alırken herhangi bir agenta ihtiyaç duymadan dahili veri tekilleştirme ile yedeklerin alınmasını sağlar.
vSphere Replication – vSphere Replication LAN veya WAN üzerinden sanal makine verilerin etkin bir biçimde array-agnostic bir replikasyon işlemini gerçekleştirir. Sanal makine düzeyinde yönetim olanağı ile replikasyon işlemini basitleştirerek 15 dakika kadar düşük bir RPO ( Objektif kurtarma noktası) sağlar.
VMware Tools için Zero-downtime upgrade – VMware Tools yazılımının upgrade işlemini gerçekleştirdikten sonra 5.1 versiyonu ile artık sanal makinanın yeniden başlatılmaya ihtiyacı yoktur.
VMware vShield Endpoint – Bulut yapılarına verimli, basitleştirilmiş bir yaklaşım ile herhangi bir iş yükü için kanıtlanmış bir uç nokta güvenlik çözümü sunar. Kullanıcıların ve hassas verilerin güvenliğinin network segmentasyonu ve güvenli bir yapıya oturtulmasını sağlarken paylaşım ortamlarındaki ortak güvenlik politikaları ile uygulama güvenliği de sunmaktadır.
vSphere Storage DRS – VMware vCloud® Director™ in yeni Profile-Driven Storage entegrasyonu sayesinde private cloud ortamında depolama verimliliği ve otamasyon yönetiminide sağlıyabilmektedir.
vSphere Auto Deploy – vSphere hostlarının deploy işlemini gerçekleştirmek için yeni yöntemler geldi. Bu yöntemler Auto deploy sürecini daha önceki sürümlere göre daha kullanışlı hale getirildi.
vSphere Web Client – vSphere da yapmış olduğunuz birçok işlemi artık vSphere Web client ile gerçekleştirebileceksiniz. Bu yeni kontrol arabirimi ile Internet Explorer veya Firefox tarayıcısı ile web üzerinden heryerden erişim olanağını sağlamış olcaksınız ayrıca esnek arayüzü ile kısayol navigasyon, özel etiketleme, gelişmiş ölçeklenebilirlik yeteneği sayesinde vSphere kontrolünü de kolaylaştırmış olacaktır.
vCenter Single Sign-On – vSphere’ın dramatik basitleştirilmiş yönetim arayüzü sayesinde kullanıcıların bir kez oturum açarak daha fazla kimlik doğrulamaya gerek kalmadan vCenterın tüm katmanlarına ulaşılmasına olanak sağlar.
vCenter Orchestrator – vCenter Server güçlü iş akışı motoru, Orchestrator kurulum ve yapılandırmasını basitleştirir. vSphere Web Client yazılımını kullanarak yeni iş akışlarının kullanım kolaylığını geliştirmek için doğrudan erişim yapılmasına olanak sağlar.
kaynak: www.vmware.pro